Waarom is Zwarte Piet problematisch?
Binnen een paar minuten wordt de gemiddelde Nederlander heel emotioneel als dit onderworp aan tafel komt. Hoe is het mogelijk dat zoveel Nederlanders Zwarte Piet verdedigt?
Hoe kan het zijn dat in de 21ste eeuw, wij een nationale feestdag vieren waarin wij een andere ras vernederen?
Allemaal goeie vragen. De doel van dit blog is om deze vragen te beantwoorden en om bewustheid van het probleem groter te maken.

Kleine achtergrond: hier in Nederland vieren veel mensen Sinterklaas, waarin knechten een rol speelt. Sinds ongeveer 150 jaar heet de knechten Zwarte Piet (zie Meertens Instituut).
Sinterklaas is voor veel Nederlanders de leukste feestdag die niks met racisme te maken heeft. Nederlanders willen niet anders horen.
Wat is eigenlijk het probleem?
Het probleem is heel simpel eigenlijk: Zwarte Piet is een zwarte man. Als zwarte man vertegenwoordigt hij een stereotype. Nederlanders zeggen: nee hoor, hij is geen zwarte man. Het probleem is dat schminken zoals een zwarte persoon is een probleem.

Als Zwarte Piet geen zwarte man is, dan waarom heeft hij de haar, lippen, en huidskleur van een zwarte man?
Goeie vraag. Tot nu toe heb ik nooit een goeie antwoord hierop gekregen. De oude verhaal is dat hij zwart is geworden door de schoorsteen. Zijn lippen en haar dan…? Tja…